Vesti

Predstavljene preporuke opštini Knjaževac za upravljanje biorazgradivim otpadom

 

Preporuke možete preuzeti ovde.


 

Održana međunarodna konferencija o kulturnom nasleđu i EU

(6. maj 2018)

U okviru projekta "Suzbijanje evroskepticizma kroz očuvanje kulturne baštine" (’’Countering Euroscepticism through Cultural Heritage Preservation’’) od 4. do 6. maja 2018 godine, u Domu Kulture u Knjaževcu, održana je istoimena međunarodna konferencija.

Konferencija je imala za cilj da prikupi i predstavi iskustva 7 zemalja po pitanju očuvanja kulturnog nasleđa i evroskepticizma, odnosno da:

Konferenciju su svečano otvorili:

O kulturnom nasleđu, identitetu, iskustvima, EU fondovima i realizovanim projektima govorili su predstavnici 16 partnerskih organizacija, učesnici projekta:

Tokom tri dana trajanja konferencija je okupila 143 učesnika: 56 iz Srbije, 36 iz Bugarske, 25 iz Makedonije, 10 iz Hrvatske, 6 iz BIH, 6 iz Crne Gore i 4 učesnika iz Slovenije.

Prvi dan bio je rezervisan za predstavljanje rada partnerskih organizacija, drugi za prezentacije o očuvanju kulturne baštine.
Naredna dva dana bila su posvećena vrednostima i potencijalima kulturnog nasleđa kao strateškog resursa EU, podsticanju građana u unapređenju zaštite kulturnog nasleđa i uklјučivanju u proces donošenja EU odluka. U okviru drugog dana organizovan je i otvoreni prostor, koncipiran po principu ’’speed daiting“-a, koji je omogućio svim učesnicima da međusobno razgovaraju i aktivno učestvuju u koncipiranju zajedničkih aktivnosti i budućih projekata. Takođe, u okviru drugog dana organizovana je i poseta Zavičajnom muzeju. 
Trećeg dana sumirani su rezultati i utisci konferencije, razgovarano o budućoj saradnji i projektima. Nakon toga, učesnici su imali prilike da posete manifestaciju ''Molitva pod Midžorom'' i Arheo - etno park u Ravni i probaju tradicionalnu hranu istočne Srbije.

Detaljnu Agendu možete pogledati ovde.

Zaklјučke sa konferencije možete pogledati ovde.

Informacije o broju učesnika po partnerskim organizacijama i sadržaju konferencije po danima možete pogledati ovde.

Konferenciju je organizovao Institut za pogranična područja u saradnji sa opštinom Knjaževac i 15 parnerskih organizacija, u okviru projekta „C-Count (Countering Euroscepticism through Cultural Heritage Preservation)” podržanog od strane evropskog programa Evropa za građane (Town Twinning).


Predstavljena Digitalna turistička mapa Knjaževca

1. Decembar 2017

U cilju poboljšanja vidljivosti, dostupnosti informacija i promocije turističke ponude Knjaževca 1. decembra, u sali Kuće partnerstva u Knjaževcu,  predstavljena je Digitalna turistička mapa Knjaževca. 

Predstavljanju i diskutovanju sadržaja mape prisustvovali su predstavnici lokalne turističke organizacije, lokalne samouprave, turistički poslenici, vlasnici smeštajnih objekata, udruženja koja se bave turizmom, mediji itd.

Digitalna turistička mapa bazirana je ’’Google maps’’ platformi i omogućava brz i jednostavan pregled turističke ponude opštine Knjaževac, kao što su: znamenitosti, smeštajni objekti, objekati seoskog turizma, restorani, vinarije, sportski objekati, izletišta itd.

Digitalna turistička mapa je besplatna za preuzimanje i dalje korišćenje. Mapa se može preuzeti i postaviti na web sajt ili društvenu mrežu bez ikakvih uslova korišćenja. Dostupna je na adresi http://www.mapa.knjazevac.rs

Izradu Digitalne turističke mape Knjaževca realizovao Institut za pgranična područja uz pomoć Turističke organizacije Knjaževac i podršku Opštine Knjaževac.

 


Održana promocija ''Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije"

13. april 2016.

13. aprila je u prostorijama Razvojne agencije Srbije (bivši Dom vojske), u Zaječaru, održana promocija završetka prve faze projekta ''Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije''.

Promociji su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija koje se bave kulturnim nasleđem iz regiona istočne Srbije, kao i građani zainteresovani za ovu temu.

Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije je višejezična interaktivna web platforma koja predstavlja najreprezentativnije primere kulturnog nasleđa istočne Srbije. Dostupan je na adresi: www.digitalniatlas.ipp.rs.

Opšti cilj ove višejezične interaktivne web platforme je ukazivanje na važnost uvođenja inovacija u obradi i čuvanju informacija, uspostavljanje dodatne afirmacije bogatog kulturnog nasleđa ovog regiona i isticanje njihovog turističkog značaja.

Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije je formiran u partnerstvu Instituta za pogranična područja sa RARIS-om (Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije), Zavičajnim Muzejom iz Knjaževca, Narodnim Muzejom iz Zaječara i saradnji 22 organizacije i institucije koje se bave kulturnim nasleđem u istočnoj Srbiji. Ove organizacije i institucije su ujedno i predlagači primera kulturnog nasleđa sadržanog u Digitalnom atlasu. Listu učesnika na projektu možete pogledati ovde.

Projekat je realizovan je uz pomoć sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (http://mtt.gov.rs).


Održana konferencija ''Budućnost pograničnih područja na putu ka EU''

17. mart 2016.

U okviru realizacije projekta ’’Budućnost pograničnih područja i EU’’, 16. i 17. marta u Knjaževcu je održana konferencija ''Budućnost pograničnih područja na putu ka EU''.

Konferencija je realizovana u organizaciji Instituta za pogranična područja i RARIS-a (Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije). Cilj Konferencije je da pomogne pograničnim regionima Srbije da se bolje pripreme za EU integracije. Na Konferenciji je predstavljen proces EU integracija i njegov uticaj na pogranična područja Srbije. Ovaj događaj je okupio više od 80 predstavnika lokalnih vlasti, biznisa i civilnog društva iz istočne Srbije.

Na konferenciji se govorilo o sledećim temama:

Učesnicima konferencije su se obratili:

Preuzmite prezentacije sa konferencije:

Po završetku konferencije izrađen je dokument: Zaključci sa konferencije ''Budućnost pograničnih područja na putu ka EU''. Dokument možete preuzeti ovde.

Konferencija je održana uz pomoć sredstava opštine Knjaževac.