Kulturno nasleđe i evroskepticizam

U okviru projekta "Suzbijanje evroskepticizma kroz očuvanje kulturne baštine" (’’Countering Euroscepticism through Cultural Heritage Preservation’’) od 4. do 6. maja 2018 godine, u Domu Kulture u Knjaževcu, održana je istoimena međunarodna konferencija.

Konferencija je imala za cilj da prikupi i predstavi iskustva 7 zemalja po pitanju očuvanja kulturnog nasleđa i evroskepticizma, odnosno da:

Konferenciju su svečano otvorili:

O kulturnom nasleđu, identitetu, iskustvima, EU fondovima i realizovanim projektima govorili su predstavnici 16 partnerskih organizacija, učesnici projekta:

Tokom tri dana trajanja konferencija je okupila 143 učesnika: 56 iz Srbije, 36 iz Bugarske, 25 iz Makedonije, 10 iz Hrvatske, 6 iz BIH, 6 iz Crne Gore i 4 učesnika iz Slovenije.

Prvi dan bio je rezervisan za predstavljanje rada partnerskih organizacija, drugi za prezentacije o očuvanju kulturne baštine.
Naredna dva dana bila su posvećena vrednostima i potencijalima kulturnog nasleđa kao strateškog resursa EU, podsticanju građana u unapređenju zaštite kulturnog nasleđa i uklјučivanju u proces donošenja EU odluka. U okviru drugog dana organizovan je i otvoreni prostor, koncipiran po principu ’’speed daiting“-a, koji je omogućio svim učesnicima da međusobno razgovaraju i aktivno učestvuju u koncipiranju zajedničkih aktivnosti i budućih projekata. Takođe, u okviru drugog dana organizovana je i poseta Zavičajnom muzeju.
Trećeg dana sumirani su rezultati i utisci konferencije, razgovarano o budućoj saradnji i projektima. Nakon toga, učesnici su imali prilike da posete manifestaciju ''Molitva pod Midžorom'' i Arheo - etno park u Ravni i probaju tradicionalnu hranu istočne Srbije.

Detaljnu Agendu možete pogledati ovde.

Zaklјučke sa konferencije možete pogledati ovde.

Informacije o broju učesnika po partnerskim organizacijama i sadržaju konferencije po danima možete pogledati ovde.

Konferenciju je organizovao Institut za pogranična područja u saradnji sa opštinom Knjaževac i 15 parnerskih organizacija, u okviru projekta „C-Count (Countering Euroscepticism through Cultural Heritage Preservation)” podržanog od strane evropskog programa Evropa za građane (Town Twinning).